Vi skal passe på ikke at generalisere

Det er pokkers så ofte jeg har skullet gentage mig selv her på bloggen, men misforståelsen og misbruget af begrebet generaliseringer repeteres stadig efter samme model, og vedbliver desværre nok dermed flere år frem endnu.

Var problemet blot isoleret til en lille kerne fantaster af Rune Engelbreths støbning, så ville deres liturgi hurtigt svinde ind, men overtroen (eller – om man vil – hjernevasken) formidles til tider af nogle af de mest politisk ukorrekte personligheder.

Overskriften er et citat af Liselott Blixt; DF’s sundhedsordfører, som fik den vanskelige opgave, overfor Politiken, at forsvare påstanden om indvandrerfamiliers enorme appetit på saft og kage i diverse venteværelser.

Vi skal passe på ikke at generalisere. For det første drejer det sig jo ikke om alle indvandrere. Det her drejer sig nok mere om noget kulturbestemt. Og så skal vi passe på, at det ikke er alle steder, man har måttet slække på kaffe og saft på grund af det her

For en gangs skyld behøvede DF ikke forsvare sig mod en implicit anklage om at udtale sig kategorisk, mod den stråmand, at alle indvandrere alle steder drikker al kaffen og spiser alle kagerne.

Paraderne fra Liselott Blixt indikerer med hvilken rutine, anklagen om at ”generalisere” smides efter kritikere af islam eller muslimer.

En passant kan det nævnes at artiklen, straks efter ovenstående, følger op med følgende generalisering:

Socialdemokraterne er fortørnede over, at Dansk Folkeparti beskriver en virkelighed, som ikke har hold i realiteterne.

Generelt er socialdemokraterne sgu da godt tilfredse med, at DF har sat noget værre vås på tryk i deres medlemsblad…

På den internationale politisk ukorrekte scene kan fremhæves Melanie Phillips, som under et interview hos Michael Coren, hvor hun forklarer hvilke bizarre anklager om bl.a. racisme, fascisme og alskens fobier, som hun og andre islamkritikere igen og igen mødes med, pludselig (første video 9:40) siger:

The first thing to say is that one can not and must not generalize. There are millions of Muslims in the UK – and elsewhere, but I can really only speak about the UK – who want to live just like you and me and everybody else, they want to raise their families, have a good job, get on with their lives and who poses no threat to anyone.

Michael Coren er ikke den, der pludselig skyder Melanie Phillips totalitarisme i skoene, tværtimod optræder han nærmest som mikrofonholder, og alligevel brænder Melanie Phillips den banalitet af, at ikke alle muslimer besidder de karakteristika, som hun finder så kritisable ved mange muslimer.
Ikke blot forsvarer hun sig på forhånd mod den latente anklage om at udtale sig kategorisk, også hun titulerer endvidere det kategoriske udsagn som en generalisering, og viderefører således selv samme mytologi, som kun er grader fra at sende hende selv og Liselott Blixt på kætterbålet.

Midt i forsvaret mod den latente anklage om udtale sig kategorisk, kom Melanie så alligevel til at udtale sig kategorisk: “everybody else”, men da der her nærmest var tale om islam-apologi, gled det kategoriske udsagn bare ubemærket over hendes læber.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: