hvordan synliggør man begrebet “tvangsægteskaber” uden at generalisere

Det er et af de spørgsmål som Anja Bredal, der er stipendiat ved Institut for samfundsforskning i Oslo, forsøger at besvare i et interview bragt på kvinfo.dk

På næsten enhver debat om borgere med anden etnisk baggrund end dansk kan der hæftes en solid, generaliserende overskrift.

Det er jo sandt, og sandheden er som bekendt ilde hørt.

Anja Bredal tilråder en mellemting mellem den ”generalisering” og medfølgende ”stigmatisering”, som hun har oplevet i Norge, og den ”usynliggørelse”, som hun har oplevet i Sverige. Hendes moderate virkelighedsfornægtelse er udslag af en manglende sans for logik, opvejet at en klar fornemmelse for tidens uudtalte dobbeltmoral:

Det er generaliseringerne, der har været problemerne. Det gælder både medier og politikere i debatten, at der har været en tendens til at generalisere og på en måde, som man ikke ville drømme om at gøre, hvis man snakkede om majoritetsbefolkningen.

Anja Bredal generaliserer her politikere i samme sætning, hvor hun hævder at generaliseringer er et problem, men da politikere ikke er blandt de minoriteter, der får moralske alarmklokker til at ringe i tilfælde af generalisering, så flyder den generalisering ubemærket forbi hendes bevidsthed.

Et aktuelt øjebliksbillede af Berlingske Tidendes, Ekstra Bladets, Jyllands-Postens og Politikens nyhedsoversigter indeholder massevis af generaliseringer, men ingen af etniske minoriteter i Danmark, en om chilenere i Chile, og to generaliseringer af etniske danskere.

Øjebliksbilledet bekræfter hvad der er min erfaring, nemlig at danskere ikke nyder positiv særbehandling når de generaliseres i medierne.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: